Моята смислена работаНадникни в себе сиКакво е смисълът? Има ли смисъл в Живота?

Задавате ли си въпроса: „За какво ни има? За какво сме тук?“

Аз често срещам хора, които си го задават, задавам си го и аз.Има ли смисъл в Живота?

Мисля си, че търсим смисъл, за да оправдаем същестуването си. Търсенето на отговори само по себе си е смисъл, защото така инвестираме енергията си в творчество и откривателство. Дали сами си създаваме отговорите и идеята за смисъл в ограничения ни триизмерен свят или божествената интелигентност ни е довела тук със специална мисия? Има ли смисъл в Живота? На този въпрос имат отговор най-просветените

За мен Смисълът е 3 неща

  • Любов

Може да звучи банално, но, когато съществува Любовта, тогава всичко става много по-лесно. Тя е движеща и градивна сила, затова да имаме по-хубав живот, да градим по-добър свят.

Можете ли да се сетите за момент, когато всяка клетка на тялото ви е изпитвала това велико и всеобхватно чувство – топлината в гърдите, сякаш енергийното ви тяло се разширява, да усещате искрите в очите си и широката си усмивка от ухо до ухо, желанието да прегърнете целия свят, лекота, да усещате все едно всичко на този свят е възможно. А може и да сте я преживели по-леко – просто изпитвайки топлината в гърдите си и еднa непреходна, стабилна отвореност към света.

Няма начин да сбъркате, когато сте в състояние на любов, понеже всяка от клетките ви я разпознава. Всъщност, вярвам, че това, за което сме направени е да обичаме. А не да се потапяме във всевъзможни конфликти, да захранваме душите си с горивото на омразата, страха и гнева.

Вярвам, че Любовта е една и съща, просто има леки модификации, спрямо това, към кого е изпитана – дали към децата, дали към родителите, приятелите, работата или към партньора ни, нашия спътник в живота, или към самият себе си.

Ако искате да отделите специално внимание на любовта между мъжа и жената вижте тук.

 

Сигурна съм, че връщайки се към симптомите на любовта се връщате и към ефектите от нея – всеобхватната творческа сила, която любовта води със себе си. Когато се чувствате подкрепени от любовта на близък човек, чувствате ли, че всичко е много по-лесно? Аз лично – да

Можете ли да си представите какво би било ако по медиите се замени ежедневното внимание към конфликтите, страха и гнева с внимание към Любовта. Дали фокусът ни няма да се промени и естествено да заживеем в един по-добър свят. Може би тези думи звучат като прекалено романтични, дори утопични. Но както е възможно едното, така според мен, е възможно и другото. Като двете страни на една и съща монета.

Вече има достатъчно опити на квантовата физика, с които се доказва, че това, над което се фокусираме и това, в което вярваме всъщност определят как се развива животът ни, какви решения взимаме и какви сме като хора.

  • Да си полезен на себе си и обществото – с работата и/или хобитата си

За мен това е обвързано с възможността ни да обичаме. Правили ли сте нещо от сърце за някой познат или непознат, просто така, без да очаквате нещо в замяна. Ако да – спомняте ли си чувството на удовлетвореност. Свободата да отдадеш, без да очакваш. Не ме разбирайте погрешно, нямам предвид, това да е основен мотив в живота ни в измерение на алтруизъм, без да помислим за собственото си благосъстояние.

Имам предвид, да се фокусираме върху способността си да отдаваме. Сигурно сте чували фразата: ако човек не може да даде на себе си, няма как да даде и на останалите. Напълно съм съгласна с това твърдение. Но също съм съгласна и с това, че когато човек мисли как да е полезен на себе си и обществото парите са нещо, което естествено следва първото.

Как може човек да е полезен? Има много начини за това – може да работите нещо на пръв поглед не особено специално, като например да строите влакови релси или да сте служител в магазин. Но всъщност какво би било ако нямаше кой да извърши тези услуги? Може да сте полезни като възпитате отговорни и осъзнати деца, които да станат здрава част от обществото. Може да го правите като плащате редовно сметките си.

Може да го правите със социално предприемачество или като създавате иновации. Може да сте лекар, CEO, продавач-консултант, чистач, журналист, учител, психолог, архитект или мениджър, но вие влияете с действията си на някой около себе си. Ваш е изборът дали ще направите най-доброто от себе си или ще претупате това, което е във ваш контрол, за да бъдете реално полезни.

Сега сигурно ще кажете, ами добре де, значи аз съм полезен така или иначе, но все пак за мен това не е смисълът.

Да, често става така. Все по-често чувам за хора, и аз включително, които оставят уредената си работа на някой добър пост в компания, където имат сигурност, пари, стабилност. И го оставят, за да правят това, което обичат. Макар и в компанията да са били полезни, не им е достигало.

Да, ключовото е да обичате всеки аспект от това, което правите и да го правите с любов. Тогава отдаването и служенето са основното намерение и мотивация за работата. Нямам предвид всички да оставят сигурната си работа, а да намерят в нея това, което ги прави щастливи, това, което харесват и да се фокусират над него. Дори и когато човек обича това, което прави може да среща трудности, никой не гарантира, че е лесно.

Но замислете се, колко по-хубаво е човек да осъзнае как неговите действия директно влияят на средата наоколо. Това е отговорността на всеки един от нас. Вярвам, че тя е част от смисъла да ни има.

Така и така сме тук, нека всеки да направи това, което зависи от него, за да живеем в един по-добър свят.

  • Да се развиваш, значи да еволюираш в съзнанието си

Какво значи да еволюираш в съзнанието си?

Търсим отговора за еволюцията на човешкия биологичен вид. За щастие все повече се замисляме за еволюцията на съзнанието на същия този вид.

За повече информация и как мога да помогна индивидуално ТУК

В случая аз не визирам възможността за това да станем страшно възвишени същества, да се отдадем на пост в някой храм или да избягаме от шума на цивилизацията. Еволюция за мен значи човек да познава себе си – да разпознава емоциите и чувствата си, да знае защо ги има, да се освободи от ненужния товар. Да знае какво може и какво има да учи. Да върви по този път заради себе си. Ако го прави заради някой друг човек или нечие одобрение, тогава няма как да се постигнат нужните резултати. Това е като с любовта – ако човек не даде първо на себе си, няма как да даде истински на околните.

Да знае в какво вярва и защо го вярва. Да може да съществува в група, да се чувства свързан с материалния свят, но и с духовния. Философското значение на думата дух значи онова, което няма пол, раса, националност, изповедание, най-чистата част от нас. Моето разбиране затова е хем човек да може да се идентифицира с тези аспекти, които формират идентичността му. Хем да може да погледне отвъд тях и да види общото, глобалното и всеобхватното.

Всеки от нас е съвкупност от физическо тяло, енергийно тяло, емоции, разум, интиция и дух. Когато всички тези компоненти работят в синхрон, благодарение на това, че сме се освободили от ненужния товар, това за мен значи еволюция на съзнанието.

Вярвам, че трудностите, през които минаваме, са ни дадени, за да може да направим следващата стъпка към този баланс. Ако имаме очи да прогледнем какво се крие в житейския урок, тогава си отваряме врата и правим следващата крачка към достигането на този баланс.

Вдъхновява ме възможността да може, хората, да живеем в този баланс, защото той спомага затова да бъдем по-добри. Колкото повече такива хора има, толкова по-добър ще бъде светът ни.

Еволюция значи израстване, развитие. Има доста изписано за това какво представлява развитието на индивида. Големии мислители и философи са развивали трудове, големи психолози, психоаналитици са изучавали човешката душа, емоции и модели на поведение. Въпреки това, търсенето продължава. Според мен, ще продължава докато се раждат нови хора, тъй като този път всеки минава индивидуално. Всяка душа има право да го намери сама, дори да го има вече написано и много хора преди това да са го открили за себе си.

Ако всичко ни беше дадено на готово, дали щеше да са ни интересени животът и пътят ни.

И така, в заключение бих казала, че еволюцията на съзнанието е динамичен процес. Може да има своите възходи и падения, но когато човек е съзнателен за тях и за себе си, тогава може да си даде реална сметка за прогреса си. Особено лесно става, ако човек попадне в стара ситуация с новото си възприятие за нея и изграденото си ново поведение.

Понякога хората намират смисъл в живота в едно от тези неща. Според мен, истинският смисъл в живота е комбинация от трите.

Какви са измеренията на Вашия смисъл?

За повече информация и как мога да помогна индивидуално ТУК

Ани Дойчева

Ани Дойчева

Остави коментар

Вашият email няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *