За ЩастиетоНадникни в себе сиЗа или против Позитивното мислене?

Много е модерно в последните години да се прокламира: „Мисли позитивно; Позитивното мислене е важно; Ако не мислиш позитивно няма да ти се получат нещата“.

Нямам нищо против позитивното мислене, стига да се погледне под повърхността му и да се разбере по-дълбокия смисъл и реално как то може да е полезно.

Моята първа сериозна среща с позитивното мислене беше преди около 15 години с книгата:

„Силата на позитивното мислене“ на Норман Винсънт Пийл. Тогава книгата, много помогна на неосъзнатия ми тийнейджърски мозък да разбера някои важни подходи в живота. Като например: много е важно какво ти мислиш за себе и как се чувстваш относно себе си, защото по всяка вероятност и хората така ще те възприемат.

Опитах да си повтарям ежедневно някакви утвърждения. Както и всеки път, когато се чувствам зле емоционално се връщах към някакви цитати от книгата. Така, обаче въпреки ежедневното практикуване на позитивните утвърждения, продължавах да имам все едни и същи натоварващи емоции относно семейството си, относно себе си, относно живота си.

Какво значи човек да мисли позитивно?
Това означава да изключи всякаки негативни думи, идеи, страхове, да изключи от съзнанието си възможността за потенциални пречки в начинанията си, да вярва в доброто у хората и да изключи възможността, че хората може да имат лоши страни. Тоест, това означава човек да възприема света и нещата в него като само добри. Да мисли само за позитивния изход. Да мисли за това как нещата могат да се получат, а не да търси оправдания и причини защо не могат да се получат. И това да е постоянно.

Така, и сега идва въпросът – това дали е възможно? В един идеален свят, където хората и всичко в него е идеално, сигурно да.
Но може ли човек да изключи всичкото НЕ от живота си, да изключи страховете си, притесненията, тревогите? В крайна сметка нито ние, нито светът, в който живеем са идеални.

Предлагам ви да опитате да запишете всички свои мисли, които ви минават през ум за един ден. Или само си помислете за вчерашния ден и горе долу какви неща са занимавали ума ви. Вижте колко пъти сте имали позитивни мисли и колко пъти негативни. Имали ли сте колебания, дали сте се притеснявали за нещо, дали ви е било страх, дали сте чувствали несигурност по отношение на нещо.

Вероятно някаква тревога е минала през ума ви, макар и бегла, и говоря за най-обикновени неща, като: дали ще намеря парко място пред блока или дали това, което направих на работа днес беше достатъчно или дали някой вкъщи няма да ме подразни с поредния дребен битовизъм.

Сега ще кажа нещо, което сигурно ще ви се стори странно – Важното е не само човек да мисли позитивно, а да има позитивна настройка за себе си, нещата и живота.
Позитивната настройка представлява следното:
– Да вярваш с добрия изход на нещата, но и да отчетеш потенциални пречки по пътя, за да изградиш стратегия за справяне с тези пречки;
– Да приемеш, че не всичко в теб, хората и света е идеално и да правиш най-доброто на което си способен, за да ставаш ти по-добър и така да повлияеш, хората около теб и света да станат по-добри;
– Да разбереш, че трудности в живота има, но е важен твоят избор затова как ще преминеш през тях – дали с наведена глава като жертва на обстоятелствата или ще направиш каквото зависи от теб, за да преминеш по-бързо и безболезнено;

Позитивната настройка означава да имаш сили да погледнеш истината в очите, да я приемеш и да решиш как може тя да ти е полезна. Има една банална приказка: „Когато животът ти даде лимон, направи си лимонада“. Да си позволиш да покажеш слабост понякога, освен да бъдеш винаги силен и справящ се. Никой не иска от теб да си Superman или Superwoman : )

Най-простичко казано, за мен позитивното мислене е позитивната настройка или най-точно казано ВЯРАТА:
– че ще постигнеш целите си;
– ще промениш в себе си каквото намираш за нужно;
– ще преминеш през трудностите с високо вдигната глава;
– ще търсиш решения и възможности, а не оправдания и аргументи защо няма да стане;

След като разбрах, че само позитивни утвърждения няма да ми помогнат, потърсих начини как може да си помогна истински. Промените в настройката ми към себе си и света започнаха, когато заработих много целенасочено с емоционалните си проблеми и с различни практики като Екзистенциална психотерапия, Интегративно дишане, PSYCH-K и други. За да се промени истински настройката на човек, е нужно да провери какви ограничаващи вярвания и неработещи стратегии за справяне с трудностите има програмирани в подсъзнанието си. Нужно е да проемни тях, за да се промени и настройката, усещането му за себе си и света.

Може да съм имала един куп емоционални проблеми, но това което винаги съм носила у себе си е била вярата, че ще постигна това, което искам със себе си. Имам една много любима фраза: „Този, който вярва и този, който не вярва са еднакво прави“. Защото в крайна сметка, светът е като огледало, показва ни това, което искаме да видим. Затова по дадена тема винаги има достатъчно добри аргументи за и против. Въпросът е, какъв свободен избор ще направи човек – да вярва За или да вярва Против.

Ти в какво вярваш? Ще ми е интересно да споделиш в коментарите.

 

За повече информация как мога да помогна индивидуално, виж ТУК.

Ани Дойчева

Ани Дойчева

Остави коментар

Вашият email няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *