За по-добър животМоята смислена работаУправлявам стреса, управлявам живота си

Ако прочетете тази статия и изгледате видеата в нея, вероятно драстично ще промените възприятието си за това как третирате стреса в живота си, както и вашия собствен мозък.

 

Какво е стресът? Най-просто казано – неспособност да функционираме напълно пълноценно в дадени ситуации. Вярвам, че много лесно може да го разпознаете като дискомфорт:

  • физически (болка в сърцето, в главата, например),
  • емоционален (страдание по загубена любов, близък човек, излязъл от живота ви),
  • ментален (някакви негативни мисли, притеснения относно близки,например).

 

Стресът може да се формира по няколко начина:

  1. от Средата, в която живеем. – Ако функционираме в нездравословни условия. Например, на работа колегите, шефът или клиентите са враждбни или у дома живеем в постоянни караници с децата, половинката или родителите си. Ако се чувстваме несигурни да живеем в този свят, поради политическата обстановка или други причини.

 

  1. Живеем нездравословен физически живот – консумираме субстанции, които вредят на здравето ни в дългосрочен план – като алкохол, цигари. Спим малко. Не спортуваме.

 

  1. Живеем нездравословен емоционален живот – живеем в постоянен или преобладаващ стрес от страхове, гняв, несигурност, без любов, радост и без усмивка в живота си.

 

  1. Живеем нездравословен ментален живот – имаме автоматични негативни мисли, които преобладават или се появяват достатъчно често, за да заемат основна част от съзнателния ни живот.

 

Всички тези аспекти на стреса влияят директно на функционирането на мозъка ни. Има значителен обем от изследвания, които показват, че малки или големи области от мозъка ни остават неактивни при наличие на поне един от горепосочените стрес варианти.

 

В това видео може да чуете психиатърът Даниен Амен, който е снимал повече от 83 000 мозъка в кариерата си на психиатър и резултатите от това.

 

В мозъка ни се намират центровете за емоционалното ни състояние, за движението на тялото ни, също и вярванията, с които живеем. Всички знаем, че мозъкът ни е органът, който управлява тялото, емоциите, жизнените ни процеси.

 

Ако не се грижим за мозъка си в емоционален, физически и ментален план, вижте какво може да му причиним.

Фигура 1.

От ляво – В частите, които са оградени, може да видите цветове (активност) в предната част на мозъка.

От дясно – Виждате, липса на цветове, това сочи липса на активност. Тези части се формират в ранното детство и когато детето е било тормозено емоционално или не е живяло нормален живот, в който да му е осигурена храна, подслон, любовта на родителите, да бъде прието от обществото, тогава може тези части на мозъка да останат неактивни.

Мозъкът на картинката в дясно е на дете-сираче, което е преживяло значителен емоционален и ментален стрес в първите години от живота си.

Фигура 2.

От ляво – здрав мозък.

От дясно – Виждате снимка на мозъка на човек, който е бил насилван и е станал насилник. Неактивните части изглеждат като дупки на снимката.

Можете да си представите колко ограничено е поведението и съществуването на човек, който има неактивни части в мозъка си. Да не говорим за деструктивността, която поведението му може да има за него и околните.

 

Решение за справяне със стреса ИМА.

 

За щастие на помощ идва невропластичността на мозъка ни. Това е свойството му да създава нови невронни връзки през целия ни живот. Това е възможността на нервните клетки в мозъка ни да се събудят в тези области, които са останали неактивни заради емоционален/физически/ментален стрес.

 

Как да ползваме невропластичността на мозъка си?

 

Можем да подобрим активността на мозъка като засилим връзката между двете му полукълба. Това спомага:

  • за освобождаване на натрупания в него стрес – емоционален, ментален, физически;
  • За промяна на ограничаващи вярвания;
  • За това да запознаем мозъка си с възможността да вярва нови неща, относно познатото в живота ни;

 

Доказано е вече, че само консумацията на здравословна храна и активното спортуване не стигат, за да се освободи стреса.

Необходими са промени в начина, по който възприемаме света, живота и себе си.

 

В това видео може да видите теорията на молекулярния биолог Брус Липтън, относно вярванията и как те влияят в живота ни.

 

Стигнали веднъж до този етап в статията, значи сте достатъчно любопитни, за да разберете какво може да ви помогне срещу стреса.

 

PSYCK-K (САЙ-КЕЙ) се базира на теорията на Брус Липтън. PSYCK-K (САЙ-КЕЙ) е инструмент, който ползвам в практиката си и виждам огромните, бързи и значителни промени, които се постигат с него. Целта е мозъкът да ползва целия си потенциал в контекст на стресова ситуация. Резултатът е, че имаме нова възможност за действие в същия контекст, нов поглед над нещата и ново усещане за себе си.  

Фигура 3:

От ляво – вижте снимка на мозък с огромно ниво на напрежение (червения участък) в него докато мисли за стресова ситуация преди да се приложи балансиране със PSYCK-K (САЙ-КЕЙ).

От дясно – сравнение със снимка на същия мозък, САМО 3 минути СЛЕД прилагане на балансирането. Червеният участък е станал зелен, както останалата част на мозъка.

 

Това е свидетелство за значителната промяна в активността на този мозък.

Животът не е същият след ползване на PSYCK-K (САЙ-КЕЙ).

 

Готови ли сте да започнете да управлявате стреса в живота си, а не той да управлява вас?

 

Ако отговорът е ДА – пишете ми, свържете се с мен, ако искате да изпробвате действието на PSYCK-K (САЙ-КЕЙ) в живота си.

Ани Дойчева

Ани Дойчева

Остави коментар

Вашият email няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *