Аз и другите10 полезни съвети за баланс във взаимоотношенията

След статията, в която отбелязах 3 предизвикателства, за да има баланс във взаимоотношенията, идва ред да ви дам 10 съвети за това как може да достигнете този баланс.

 

Ето моите съвети.

Ще се радвам да ми пишете в коментарите, дали са ви били полезни.

 

 1. Когато искате да направите нещо за любимия си човек, а той не иска да го получи:
 • записайте се защо за вас е толкова важно, при положение, че той не иска да го получи. Може би това докосва някаква неудовлетворена нужда у вас.

Например, ако искате да контролирате любимия си човек и затова го карате да прави нещата, които вие искате. Може зад притеснението си за живота му, пак да е замаскирано желанието ви да го контролирате.

 • Запитайте се защо той не иска да вземе това, което му давате.

Може би иска да бъде самостоятелен, ако вие сте контролиращ родител, например.

 

 1. Когато искате любимият човек да направи нещо за вас, а той не го прави:
 • Запитайте се, защо го искате толкова силно.

Може това, което искате от любимия, да не може да си дадете сами – например, ако не чувствате стабилност в живота си, може да търсите тази стабилност през партньора си.

 • Запитайте се защо той не ви дава това, което искате – дали е понеже на вас не ви стига това, което получавате, или по-скоро за него е непосилно да даде, или просто не иска да го направи;

 

 1. Споделете как се чувствате по отношение на поведението му, ако нещо в него ви е наранило.

  Никога не обвинявайте директно личността на човека. Понеже така може да го отблъснете много силно и да не постигнете изясняване на проблема.

 1. Освен своите чувства относно поведението му, помислете с какво може вие да грешите. Знам, че това е трудно, често си мислим, че ние сме безгрешни и проблемът е в другия. Но реално в тези взаимоотношения сте двама и делът за конфликта е и на двамата.

 

 1. Ако той/тя дойде при вас с желание да изясните нещо, което го/я тревожи, обърнете внимание. Бъдете отворени. Задавайте въпроси. Помислете и почувствайте дали наистина вашият близък има право. Ако има какво да промените или да подобрите, изяснете го и направете стъпки заедно. Ако сте сгрешили за нещо, извинете се.

Ако сте родител и детето ви поиска да изясните нещо, чрез диалогичния тип поведение бихте могли да помогнете на детето си да развие увереност, да се почувства чуто, разбрано и с уважена позиция. Също да му дадете позитивен пример с поведението и да засилите доверието помежду си.

Ако сте част от романтична връзка, резултатът може да е засилване на доверието и уваженеито между двамата влюбени.

 

 1. Ако по принцип основно дискутирате своите чувства с близкия си човек, поинтересувайте се за неговите.

  Но го направете искрено! Дайте му цялото си внимание, внимавайте да използвате мек и спокоен тон на гласа си, а не груб и авторитетен.

 

 1. Ако си дадете сметка, че сте сгрешили, извинете се. Ако това не е типично за вас, може да има значителен ефект за подобряване на взаимоотношенията ви.

 1. Споделяйте позитивните си чувства към човека – казвайте му, че го обичате. Вие помните ли кога последно родителите ви ви казаха, че ви обичат, а партньора, а детето ви? А помните ли кога последно вие им го казахте? Ако усещате, че нещо у вас резонира след тези думи, тогава идете и кажете „Обичам те“ на този, който излиза в съзнанието ви. Вие знаете най-добре.

Изразете благодарността си към него, например, че ви е помогнал в домакинската работа или че оценявате подкрепата му в моментите, когато сте имали нужда от нея.

 

 1. Уважавайте личното пространство на близките си. Така ще ги научите да уважават вашето. Знаете, че всеки човек има нужда от време за себе си, за почивка или да се занимава с активности, които му доставят удоволствие. Ако усетите, че не прекарвате достатъчно време заедно, върнете се към точка 3 по-горе в текста J

 

 1. Споделяйте време заедно. Смейте се. Забавлявайте се заедно. Опитайте да изключите ежедневните тревоги и напрежение. Споделената радост силно сближава хората.

Невероятно е как много малки действия могат да имат невероятен резултат. Пишете ми, ако последвате някой от 10-те съвета в тази статия. Ще се радвам да разбера как са ви помогнали.

 

Ако тези съвети или други възможности да подобрите взаимоотношенията си сами, не ви помагат, това може да е знак, че външната гледна точка, обратна връзка и подкрепа може да ви е от полза.

Повече информация как мога да помогна индивидуално за подобряване на взаимоотношенията ви, вижте ТУК

Ани Дойчева

Ани Дойчева

Остави коментар

Вашият email няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *