За по-добър животМоята смислена работаМоите проблеми – защо могат да се решат посредством личностно консултиране?

Първо и много важно – това, че изпитваш емоционална болка, не означава, че си луд, нещо не ти е наред или че си аутсайдер. Всеки от нас има някакви проблеми във вътрешния си свят. Всеки има нужда да бъде разбран, приет, чут, такъв какъвто е. Това са изконни човешки нужди и всеки има право на това.

 

Ако те заболи зъб, ще отидеш ли на зъболекар? Да, нали?

Ако си счупиш ръка или крак, ще отидеш ли на ортопед?

Ако не виждаш добре, ще отидеш ли на очен лекар? Да, нали?

 

Логичният отговор, който повечето хора ще дадат на трите въпроса е ДА.

 

Тогава защо, когато изпитваш емоционална болка или ако душата ти има нужда от грижа, да не отидеш при човек, който може да ти помогне затова?

 

Личностното консултиране подкрепя човека в неговия житейски път на успехи и падения, на щастие и нещастие, на развитие и саботаж.

Консултантът може да ти помогне:

 • Като чуе какъв е проблемът ти и ти помогне да намериш път за разрешението му;
 • Като те подкрепи в разрешаването на проблема – с разбиране, приемане, диалог;
 • Като ти помогне да изясниш целите си и да направиш нужните действия, за да постигнеш тези цели;
 • Като ти предложи различни креативни възможности, чрез които да изследваш себе си, емоционалния си свят, вярванията, ограниченията си, взаимоотношенията ти със себе си и околните, както и да стигнеш до решенията, които търсиш;
 • Като ти предложи обратна връзка относно твоите проблеми, ситуацията, теб самия;
 • Като ти помогне да погледнеш през нова перспектива на себе си, на твоите проблеми, на живота си;

 

Консултантът НЕ може:

 • Да намери решението вместо теб или да ти даде готово решение;
 • Да направи стъпките в живота ти, вместо теб самия. В безопасното пространство на отношенията Консултант – Клиент се полагат основите на новото, промяната. Но след това от теб зависи да го претвориш в живота си;
 • Да стигне до корена на проблема без истинност в споделянето от твоя страна;

 

Взаимоотношенията между консултанта и клиента се основават на:

 • Готовността за промяна на клиента;
 • Взаимно доверие;
 • Конфиденциалност;
 • Разбиране и подкрепа;
 • Откритост и откровеност;

 

Процесът на личностно консултиране може да ти помогне:

 • Да изясниш целите си, да изградиш стратегия за постигането им и да стигнеш до желания резултат;
 • Да осъзнаеш какви са ограничаващите ти вярвания и да намериш път извън тяхното влияние;
 • Да изследваш емоционалния си свят и да трансформираш нездравословните емоции, които пречат на пълноценното ти функциониране;
 • Да подобриш самооценката си;
 • Да изследваш взаимоотношения, които ти създават трудности. Да ги балансираш, така че заедно с другата страна, да достигнете до подходящото и здравословно и за двете страни, ниво на коминикация;
 • Да се справиш с ежедневния стрес

problemi-resheniya

ТУК може да видиш какво представлява консултацията с мен.

 

Обикновено хората търсят консултация, когато проблемът е стигнал до нетърпимо ниво на стрес. Но нужно ли е проблемът да е станал толкова сериозен?

 

Всички хора, дори и тези, които си мислят, че абсолютно всичко им е наред, носят някакви ограничаващи вярвания или имат ограничаващи поведения, които могат да се коригират. Това е така, защото сме несъвършени същества. Също така живеем в свят изпълнен със стрес, който ни повлиява искаме или не.

 

Обикновено в ситуация, когато човек е извън комфортната си зона – като ново бизнес партньорство, изправен е пред промяна в живота си, ново романтично партньорство или ако животът му е застрашен по някакъв начин – тогава може да се види проявлението на страхове или ограничаващи поведения, които по принцип спят кротко в рамките на комфортната зона.

 

Затова много често хората не са склонни да се променят понеже се страхуват от новото. Много често романтичните отношения се разпадат. А понякога се случва ситуации от ежедневието да ни помогнат да се свържем със страха си за оцеляване и това да промени коренно поведението ни – например, ако работата, с която сме свикнали и ни носи достстъчен доход, по някаква причина приключи. Или раздялата с някой, който има вредно влияние в живота ни, може да ни причини огромна болка, защото това нарушава статуквото, с което сме свикнали. Познатото умира и трябва да се замени от Новото, което е непознато и поради тази причина може да се страхуваме от него.

 

Тези ограничаващи поведения, може да са нашите програми за оцеляване, които сме развили, когато сме били малки, за да се научим да функционираме в света. Но когато вече сме големи, много често тези програми за оцеляване не ни помагат, а по-скоро ни пречат и ограничават щастливото ни съществуване. Така може да се формират някои от нашите емоционални проблеми или проблеми във взаимоотношенията ни в зряла възраст.

 

Случвало ли ти се е да си в състояние, в което не можеш да познаеш сам себе си, когато правиш неща, които не би искал, но не можеш да се спреш? Тогава отново ти действаш, но го правиш под действието на някакви ограничаващи механизми, които работят в теб. И това е напълно нормално. Но не значи, че не е хубаво да потърсиш начин да се върнеш на себе си и да се освободиш от ограничаващото поведение като път към решаване на твоите проблеми.

Problemi-promyana

Личностното консултиране ни помага да повярваме че можем и осъзнато да творим собствения си живот.

 

Аз съм доминиращата творческа сила в моя живот. А ти?

 

За мен е важно да има повече щастливи и свободни хора. Посветила съм се на това да подпомогна, процеса на трансформация у тези, които го искат.

 

Разпполагам с множество модерни инструменти и идеи, но си мисля, че най-важното е намерението ми да подпомогна развитието на психиката и еволюцията на съзнанието ни като хора, живеещи тук и сега, в този свят на успехи и предизвикателства.

 

Ако искаш да се свържеш с мен, може да го направиш през контактната форма или да ми се обадиш по телефона на 0899 865633. За мен ще бъде радост.

Ани Дойчева

Ани Дойчева

Остави коментар

Вашият email няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *