За по-добър животМоята смислена работаКой е ключът, за да има баланс между личен и професионален живот?

Баланс между личен и професионален живот – това е възможно. Искаш ли да го постигнеш? Ако отговорът е ДА, тогава виж статията по-нататък.

Тук ще получиш обяснение в какво се корени липсата на баланс и как да разпознаеш, че той присъства в живота ти. В статията има научни факти, които се стремя да обвържа с ежедневните ситуации, в които попадаме. Целта ми е да придобием по-осъзната представа как можем да живеем пълноценно.

 

Първо нека изясним какви са пречките, за да имаме баланс между личен и професионален живот?

Всеко едно фрустриращо състояние от ежедневието ни е свързано с желанието ни или да избягаме, или да се разгневим, за да запазим границите си, или да се сковем, заради безпомощност.

 

До всяка предпоставка, посочвам потенциалната подсъзнателна реакция, която стои зад фрустриращото състояние. Всички сме чували за реакциите, с които може да реагираме в стресови систуции – борба, бягство и замръзване.

 

Съвсем простичко казано, когато сме в спокойно състояние по отношение на личния и професионалния си живот, тогава може да говорим за баланс. Спокойното състояние предполага пълноценно прекарване на времето с близките и здравословна продуктивност на работа, която води до удовлетворяващи резултати, както и пълноценно почиване.

 

Ето пречките пред това спокойствие:

 

 • Не харесваме работата си, имаме желание да се махнем, но още нямаме сили да го направим – бягство и скованост;
 • Не можем да се разберем с шефа или с колегите, или с клиентите, което води до фрустрация – борба и скованост;
 • Чувстваме се стресирани от огромното количество работа и малкото време, за да я свършим – с две думи, прегаряме – борба и скованост.
 • След като прегорим, нямаме сили и енергия да обърнем внимание на близките си хора у дома – бягство;
 • У дома, не се разбираме с партньора, не можем да отговорим на нуждите на децата си;
 • Живеем с родители, които изискват от нас или самото живеене с тях ни създава емоционален дискомфорт – бягство и скованост;
 • Нямаме време за почивка и активности, които ни правят радостни и са различни от работа – скованост;
 • Когато се опитваме да си почиваме, съзнанието ни е заето с тревожни мисли за работа или за нещо, в живота ни, което не върви както трябва – борба и скованост;
 • Работата не ни носи фрустрация по никакъв начин, но заема по-голямата част от времето ни и така не успяваме да обърнем внимание на любимите си хора – бягство и скованост;

 

За повече информация как мога да помогна индивидуално, виж ТУК.

 

Реакциите борба, бягство се управляват от Симпатиковата нервна система. А реакцията замръзване – от Парасимпатиковата нервна система. Те са част от Автономната нервна система.

Като малки, развиваме уменията си да боравим с тези реакции, за да можем да оцелеем в света, особено ако не живеем в безопасна среда. Ако, например, сме имали прекалено авторитарен родител, който постоянно е изисквал от нас да следваме правила, вместо да ни дава любов, може да развием реакцията замръзване, когато се изправим пред авторитарна личност, от която зависим по някакъв начин. Такава личност може да е половинка, шеф, важен приятел.

 

Тези два дяла на нервната система отговарят и за функции със здравословно влияние в живота ни. Това са:

 • Симпатиковата нервна система отговаря за позитивната творческа сила и енергия, която ни обзема, когато се занимаваме с проект, който ни вдъхновява. Когато сме в енергично, приповдигнато, будно състояние, готови да действаме.
 • Парасимпатиковата нервна система отговаря за релаксираното състояние, когато почиваме пълноценно.

 

Контрольора на Автономната нервна система, който може да е голям наш приятел е Вагусния нерв. Ако се стимулира неговата активност, това води до справяне с потенциалния стрес, например:

 • Подобрява и контролира тревога и депресия;
 • Подобрява качеството на релаксация и почивка;
 • Подобрява нивото на взаимоотношенията;
 • Понижава нивата на ежедневния стрес;
 • Подобрява осъзнатостта за емоциите ни, така че да осъзнаем как се чувстваме и да го изразим по адекватен начин НО да не сме ръководени от емоциите.
 • Подобрява се функцията на някои органи – например, бъбреците и сърцето;
 • Най-просто казано, започваме да се радваме повече на живота и по-малко да се тревожим, стресираме и притесняваме.

За повече информация как мога да помогна индивидуално, виж ТУК.

 

Колкото повече радост изпитваме от живеенето, толкова по-лесно ще ни е да кажем НЕ на нещата, които чувстваме, че ни ограничават и да кажем ДА на тези, от които се чувстваме истински щастливи и доволни.

 

Когато сме щастливи истински, това подобрява самооценката ни и няма да допуснем, да прекарваме времето си на работа, която ни стресира или щеф, който ни подтиска.

 

Също така ще се фокусираме над нещата, които истински искаме да правим и ще намерим начин затова, а няма да губим времето си в активности, които реално не ни носят смисъл.

 

И може би, най-награждаващото от всичко – че ще можем да отдаваме и да получаваме пълноценно любов и внимание към и от партньора, децата, близките си хора.

 

Стимулацията на Вагусния нерв води до горепосочените резултати, които реално водят до целта за баланс между личен и професионален живот.

 

Ето методите, които ползвам, за да спомогна по-добрата активност на Вагусния нерв у клиентите си:

 • PSYCK-K / САЙ-КЕЙ – бързо, лесно и безопасно работещ метод. Основава се на теорията за Епигенетиката. Има доказани позитивни резултати в живота на хората (изследванията са правени в последните 30 години). Най-важното е, че ежедневно виждам позитивните резултати в живота на клиентите си.

Повече информация за самия метод може да видите ТУК.

 

 • Интегративно дишане – е метод, който помага за изчистването на емоционалните блокажи на телесно ниво, като и за освобождаване на стреса. Спомага подобряването на работата на Вагусния нерв, чрез изчистването на старите травми и коригиране на стратегиите за оцеляване, с които сме свикнали от деца.

 

Повече информация за метода, може да видите ТУК.

 

 

След интензивна работа с тези методи, успях да подобря качеството на моя живот – по отношение на работата, да правя това, което обичам. И по отношение на близките си – да мога да отдавам и получавам любов по награждаващ начин и за двете страни.

 

Промяната е възможна, особено когато човек е решен на това и има правилните средства.

 

Ти решен/а ли си да живееш в състояние на баланс?

 

Ако отговорът е ДА, те очаквам с нетърпение, за да те подкрепя в твоя път. Може да ме намериш ТУК.

Ани Дойчева

Ани Дойчева

Остави коментар

Вашият email няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *