За по-добър животКога психологическото консултиране може да работи за мен?

Поздравявам те! 🙂

Самият факт, че че четеш това и потенциално обмисляш да се възползваш от множеството ползи от психологическото консултиране говори, че си на крачка от това да направиш промяна за себе си.

 

Както и друг път съм споменавала в статиите си, психологическото консултиране е процес, който ти помага да извървиш пътя до личните си цели.

 

Аз като твой консултант, ще те подкрепям, ще бъда до теб, ще бъда гласът, който ти напомня да не спираш, да те подтиква да продължиш,

НО

Въпросът е, че ти сам трябва да направиш крачките в реалния си живот.

 

Аз ще ти задавам провокативни въпроси и ще ти помогна да погледнеш на себе си, ситуацията и целите си под нов ъгъл. Ще действаш ТИ.

 

Да, ще действаш в посоката, която сам си избрал, може би преди още да си се видял с мен. Аз ще ти помогна да намериш пътя към целта.

 

Тук може да видиш какви са предимствата на психологическото консултиране.

 

От личната ми практика вече разбирам кой е големият ресурс, който помага на човек да направи промените, които иска да види в живота си. Разбирам и защо хората се плашат пред лицето на промяната, дори и тя да е полезна за тях.

 

Хората, често избират натоварващото старо, но познато, пред освбождаващото ново, но непознато.

 

Ти кое предпочиташ?

силна воля

Мили хора, това, което различава хората, които успяват да направят промяната, която искат в живота си, се нарича ВОЛЯ.

 

Волята е онази вътрешна сила, която не те оставя да направиш крачка назад. Дори и да направиш, ти дава сила да се изправиш, да погледнеш напред и да продължиш.

 

ВОЛЯТА е горивото на промяната!

 

ВОЛЯТА е онзи вътрешен глас, който ти казва: Аз мога! Аз ще се справя, защото знам на къде съм тръгнал!

 

ВОЛЯТА ще ти помогне да обърнеш внимание и да се възползваш от възможните решения!

 

ВОЛЯТА ще ти помогне да направиш нужните действия и стъпки към живота, който искаш!

 

ТУК може да видиш какво представлява психологическото консултиране с мен 🙂

 

Знаете ли кога е моментът, в който се вижда дали човек има воля да направи промяната или не? В моментът, когато осъзнае какво е ограничаващото му вярване, емоцията или истината за себе си, която му е пречела до момента да направи промяната!

 

За голямо съжаление, често волята ни е прекършена, когато сме били много малки. Тя започва да се  формира, когато на 1-2 годишна възраст започваме да се учим да казваме НЕ. Ако в тази възраст родителите или някой друг, важен за нас човек, не е обърнал внимание на нашето НЕ, тогава много вероятно е да има нарушения във волята ни. Ако родителите ни са били прекалено обгрижващи или пък незаинтересовани от нас, това може да нанесе поражения над нашето умение да отстояваме себе си, да разбираме и отстояваме нуждите си, да имаме ясни лични граници.

силна воля

В психологическото консултиране, липсата на ВОЛЯ затова човек да направи стъпки към промяната си, може да е защото:

  • Човек има нужда някой да дойде и да направи нещата вместо него. Такъв човек може да не е получил достатъчно напътствия от родителите си как да прави сам крачките в живота си. Може родителите, в своята ограниченост (каквато имаме всички хора) да не са могли да го научат на тези умения и да са го оставили сам да си проправя път. Това може да е много изтощително за човек и затова той да избере комфорта на досадна, но позната работа, или да бъде в незадоволителна връзка, но пък с познат развой. Такъв човек би търсил решението извъм себе си, би посегнал към различни средства или хора, които да му помогнат да направи личните си крачки. Именно трудното за такъв човек е да разбере, че негова е отговорността, решението е вътре в него и сам е нужно да го открие и приложи в живота си.

 

  • Човек може да изпитва страх да допусне промяната в живота си, понеже това би означавало да заяви себе си по нов начин, какъвто той/тя иска от себе си, а не това, което някой друг иска от тях. Ако е имал родители, които са били прекалено наложителни и не са оставяли да изразява свободната си воля, ако не са зачитали неговото „НЕ“. Ако вместо това са го наказвали, тогава такъв човек развива страх от наказание. За него заявяването на себе си може да се преживява дори като смърт. Предизвикателството пред такъв човек е да осъзнае, че това, което е нужно да допусне е да заявява себе си, нещата, които иска. Да разбере, че да си себе си не е престъпление, а може да е най-награждаващото чувство на света.

 

В тези случаи може да е доста по-трудно човек да направи промените, които иска.

 

НО

 

Имам една добра новина, веднъж започнат процеса на психологическо консултиране, може да донесе позитивни промени, от които да няма връщане назад. Ако имаш смелостта да направиш тази инвестиция в себе си, тогава може да разбереш какви плодотворни резултати може да постигнеш.

 

Аз самата съм минала през процеса на изграждане на личната си воля. В моя терапевтичен процес имаше много възходи и падения, но въпреки това успях.

 

Успях да проправя път до нещата, които искам в живота си.

 

Затова много силно вярвам, че човек стига да реши, може да изгради нужната му воля и да достигне целите, които си поставя.

 

Посветила съм се на това да помагам на хора да постигант целите си, защото ми се иска да има повече по-щастливи хора.

 

Потърси ме ТУК или на телефон 0899 865633.

С радост те очаквам.

Ани Дойчева

Ани Дойчева

Остави коментар

Вашият email няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *